Tuesday, July 28, 2009

KEHEBATAN AL-QURAN..SUBHANALLAH..

salam buat semua..

Alhamdulillah.bersyukur kepada ALLAH kerana dikurniakan kesihatan yang baik dan kehidupan yang ceria..Hmpr tiga mggu duk kat rumah..buat masa skrg buat tusyen untuk adik2 sekolah..dapat la isi masa lapang dan bantu adik2 yang nk exam tahun ni..buat adik syafiqah dan syakirah, buat yang terbaik untuk UPSR dan PMR .. akak doakan yg terbaik untuk kalian..2 minggu lpS, berkesemptan nk jmpa sumaiyah ( kawan satu sekolah dan universiti). kami ke sekolah lama nk jmpa cikgu2 sekolah.smk dr. burhanuddin, taiping .dh banyak perubahan rupanya.makin cntik..=) ckgu2 pun ingt lg kami..hehe..

Bila dh jmpa cikgu, rmai yang tnya tgh buat apa skrg..=) insyaALLAH, sy bakal cikgu..sumaiyah ada hajat nk smbg master..teruskan mayah..mayah bercadang nk buat tesis tajuk TUMBUH TUMBUHAN SAINTIFIK DI DALAM AL QURAN..menarik kn?

Memang banyak nama-nama tumbuhan dan buahan yang disebut di dalam al quran. antaranya, buah zaitun, buah tin, buah delima, buah kurma dan buah anggur.

Selain dari buah buahan, terdapat juga pelbagai penciptaan Tuhan pada alam ini..matahari, bulan, bintang, petir, haiwan dan sebagainya..


1. BUAH-BUAHAN
"Sesungguhnya Allah menumbuhkan butir tumbuh-tumbuhan dan biji buah-buahan. Dia mengeluarkan yang hidup dari yang mati dan mengeluarkan yang mati dari yang hidup. (Yang memiliki) sifat-sifat demikian ialah Allah, maka mengapa kamu masih berpaling?"
Al-Quran surat Al-An'am (6):95


"Dan di bumi ini terdapat bagian-bagian yang berdampingan, dan kebun-kebun anggur, tanam-tanaman dan pohon kurma yang bercabang dan yang tidak bercabang, disirami dengan air yang sama. Kami melebihkan sebahagian tanam-tanaman itu atas sebahagian yang lain tentang rasanya. Sesungguhnya pada yang demikian itu terdapat tanda-tanda (kebesaran Allah) bagi kaum yang berfikir."
Al-Quran surat Ar-Ra'd (13):42. TUMBUH-TUMBUHAN

Dia-lah, Yang telah menurunkan air hujan dari langit untuk kamu,

sebahagiannya menjadi minuman dan sebahagiannya (menyuburkan) tumbuh-tumbuhan, yang pada (tempat tumbuhnya) kamu menggembalakan ternakmu."
"Dia menumbuhkan bagi kamu dengan air hujan itu tanam-tanaman; zaitun, kurma, anggur dan segala macam buah-buahan. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar ada tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang memikirkan."
"dan Dia (menundukkan pula) apa yang Dia ciptakan untuk kamu di bumi ini dengan berlain-lainan macamnya. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kekuasaan Allah) bagi kaum yang mengambil pelajaran."
Al-Quran surat An-Nahl (16): 10,11,13
3. HAIWAN


Dan Tuhan mu mewahyukan kepada lebah "Buatlah sarang-sarang di bukit-bukit, di pohon-pohon kayu, dan di tempat-tempat yang dibuat manusia.
Kemudian makanlah dari tiap-tiap (macam) buah-buahan dan tempuhlah jalan Tuhanmu yang telah dimudahkan (bagimu)" Dari perut lebah itu keluar minuman (madu) yang bermacam-macam warnanya, di dalamnya terdapat obat yang menyembuhkan bagi manusia. Sesungguhnya pada yang demikian itu benar-benar terdapat tanda (kebesaran Tuhan) bagi orang-orang yang memikirkan.
Al-Quran surat An-Nahl (16): 68-69

4. BINTANG"Dan Dia-lah yang menjadikan bintang-bintang bagimu, agar kamu menjadikannya petunjuk dalam kegelapan di darat dan di laut. Sesungguhnya kami telah menjelaskan tanda-tanda kebesaran (Kami) kepada orang-orang yang mengetahui."
Al-Quran surat Al-An'aam (6):97

"Dan dia menancapkan gunung-gunung di bumi supaya bumi itu tidak goncang bersama kamu, (dan Dia menciptakan) sungai-sungai dan jalan-jalan agar kamu mendapat petunjuk. Dan (Dia ciptakan) tanda-tanda (penunjuk jalan). Dan dengan bintang-bintang itulah mereka mendapat petunjuk. Maka apakah (Allah) yang menciptakan itu sama dengan yang tidak dapat menciptakan (apa-apa)? Maka mengapa kamu tidak mengambil pelajaran? Dan jika kamu menghitung-hitung ni'mat Allah, niscaya kamu tak dapat menentukan jumlahnya. Sesungguhnya Allah benar-benar Maha Pengampun lagi Maha Penyayang"
Al-Quran surat An-Nahl (16):15-18

5. MATAHARI

"Dia-lah yang menjadikan matahari bersinar dan bulan bercahaya dan ditetapkan-Nya manzilah-manzilah (tempat-tempat) bagi perjalanan bulan itu, supaya kamu mengetahui bilangan tahun dan perhitungan (waktu). Allah tidak menciptakan yang demikian itu melainkan dengan hak. Dia menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya) kepada orang-orang yang mengetahui."
"Sesungguhnya pada pertukaran malam dan siang itu dan pada yang diciptakan Allah di langit dan di bumi, benar-benar terdapat tanda-tanda (kekuasaan-Nya) bagi orang-orang yang bertaqwa
Al-Quran surat Y√Ľnus (10):5-6

6. PETIR

"Dia-lah Tuhan yang memperlihatkan kilat kepadamu untuk menimbulkan ketakutan dan harapan, dan Dia mengadakan awan mendung."
"Dan guruh (Ar-Ra'd) itu bertasbih dengan memuji Allah, (demikian pula) para malaikat karena takut kepada-Nya, dan Allah melepaskan halilintar, lalu menimpakannya kepada siapa yang Dia kehendaki, dan mereka berbantah-bantahan tentang Allah, dan Dia-lah Tuhan Yang Maha keras siksa-Nya."
"Hanya bagi Allah-lah (hak mengabulkan) do'a yang benar. Dan berhala-berhala yang mereka sembah selain Allah tidak dapat memperkenankan sesuatupun bagi mereka, melainkan seperti orang yang membukakan kedua telapak tangannya ke dalam air supaya sampai air ke mulutnya, padahal air itu tidak dapat sampai ke mulutnya. Dan do'a (ibadah) orang-orang kafir itu, hanyalah sia-sia belaka."
Al-Quran surat Ar-Ra'd (13):12-14


7. GALAKSI

Galaksi adalah gugusan raksasa dari bintang-bintang yang relatif saling berdekatan. Bintang yang terlihat di langit merupakan bagian dari galaksi. Memang mereka tidaklah berdekatan, tetapi bila dibandingkan dengan bintang pada galaksi yang lain mereka lebih dekat kepada kita dan lebih dekat satu sama lainnya. Dapatkah sahabat membayangkan berapa banyak bintang terdapat diluar galaksi kita? Hanya Allah-lah Yang Maha Tahu. Dapatkah sahabat membayangkan berapa harusnya besar alam semesta ini sehingga memuat bintang-bintang raksasa dalam galaksi raksasa ini? Subhan'Allah! Allah-lah yang telah menciptakan semua ini. Dia telah menciptakan ini semua dengan sempurna. Cobalah lihat langit yang ada di luar, adakah sesuatu yang janggal di sana? Tidak, langit telah diciptakan dengan sempurna oleh Sang Pencipta kita. Alhamdulilah.

"Maha Suci Allah yang di tangan-Nya-lah segala kerajaan, dan Dia Maha Kuasa atas segala sesuatu."
"Yang menjadikan mati dan hidup, supaya Dia menguji kamu, siapa diantara kamu yang lebih baik amalnya. Dan Dia Maha Perkasa lagi Maha Pengampun."
"Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis. Kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang. Maka lihatlah berulang-ulang, adakah kamu melihat sesuatu yang tidak seimbang?"
"Kemudian pandanglah sekali lagi niscaya penglihatanmu akan kembali kepadamu dengan tidak menemukan sesuatu cacat dan penglihatanmu itupun dalam keadaan payah."
"Sesungguhnya kami telah menghiasi langit yang dekat dengan bintang-bintang dan Kami jadikan bintang-bintang itu alat-alat pelempar syaitan, dan Kami sediakan bagi mereka siksa neraka yang menyala-nyala."
Al-Quran surat Al-Mulk (67): 1-5


8. API


"Maka terangkanlah kepadaku tentang api yang kamu nyalakan (dari gosokan-gosokan kayu)"
"Kamu-kah yang menjadikan kayu itu atau Kami-kah yang menjadikannya?"

"Kami menjadikan api itu untuk peringatan dan bahan yang berguna bagi musafir di padang pasir."
"Maka bertasbihlah dengan (menyebut) nama Tuhanmu Yang Maha Besar"
Al-Quran surat Al-Waqi'ah(56):71-74

9. BULAN
"Dan telah kami tetapkan bagi bulan manzilah-manzilah (tempat), sehingga (setelah dia sampai ke manzilah yang terakhir) kembalilah dia sebagai bentuk tandan yang tua."
"Tidaklah mungkin bagi matahari mendapatkan bulan dan malam-pun tidak dapat mendahului siang. Dan masing-masing beredar pada garis edarnya."
Al-Quran surat Yaa-siin (36):39-40
"Allah-lah yang meninggikan langit tanpa tiang (sebagaimana) yang kamu lihat, kemudian Dia bersemayam di atas 'Arsy, dan menundukkan matahari dan bulan. Masing-masing beredar hingga waktu yang ditentukan. Allah mengatur urusan (makhluk-Nya), menjelaskan tanda-tanda (kebesaran-Nya), supaya kamu meyakini pertemuan(mu) dengan Tuhanmu."
Al-Quran surat Ar-Ra'd (13):2

p/s:Sekadar perkongsian dgn sahabat-sahabat..smga ia bermanfaat..hayatilah ayat-ayat ALLAH..semoga kita mendapat rahmat drNya..ameen..

No comments:

Post a Comment