Wednesday, December 16, 2009

1431H - APA AZAM BARU KITA?

BISMILLAHIRAHMANIRRAHIM...

Tinggal beberapa jam sahaja lagi kita akan meninggalkan tahun ISLAM 1430H dan akan memasuki tahun baru ISLAM 1431H..Bersyukur kerana masih diberi nikmat iman dan islam.moga hati2 kita terus terpaut dengan agama Allah dan terus istiqamah dalam melakukan ibadah dan ketaatan kepadaNYA..

Apa azam kita? masing2 mempunyai azam dan semangat yang berbeza.setiap orang akan berhadapan dengan kehidupan yang berlainan. pengalaman yang lepas kita jadikan sebagai pengajaran dan panduan. yang baik kita jadikan tauladan dan yang buruk jadikan sempadan.


Selamat meyambut Tahun Baru Islam, 1431H..

mari beramal kerana ALLAH

mari berhijrah kerana ALLAH....



MARI SAHABAT-SAHABAT KITA LUANGKAN SEDIKIT MASA HARI INI UNTUK KITA SAMA-SAMA MEMBACA DOA AWAL TAHUN DAN AKHIT TAHUN. MARI KITA MENCARI KEREDHAAN ALLAH.MOGA DIAMPUNKAN DOSA DAN DITERIMA SEGALA AMALAN KITA.MOGA KITA SEMUA SENTIASA DIBERKATI OLEH ALLAH..

Doa Akhir Tahun

Bacalah doa ini tiga kali saat menjelang akhir tahun baru Islam, boleh dilakukan selepas asar atau sebelum maghrib pada tanggal 29 atau 30 Dzulhijah. Dengan doa ini kita memohon ketika kita akan mengakhiri perjalanan tahun yang akan ditinggalkan ini akan mendapatkan ampunan dari Allah Swt. atas perbuatan-perbuatan yang dilarang oleh-Nya, dan apabila dalam tahun yang akan ditinggalkannya itu ada perbuatan-perbuatan yang diridhai oleh Allah Swt yang kita kerjakan, maka mohonlah agar amal soleh tersebut diterima oleh Allah Swt.


Artinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Semoga Allah melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW,beserta para keluarga dan sahabatnya. Ya All

ah, segala yang telah ku kerjakan selama tahun ini dari apa yang menjadi larangan-Mu, sedang kami belum bertaubat, padahal Engkau tidak melupakannya dan Engkau bersabar (dengan kasih sayang-Mu), yang sesungguhnya Engkau berkuasa memberikan siksa untuk saya, dan Engkau telah mengajak saya untuk bertaubat sesudah melakukan maksiat. Karena itu

ya Allah, saya mohon ampunan-Mu dan berilah ampunan kepada saya dengan kemurahan-Mu. Segala apa yang telah saya kerjakan, selama tahun ini, berupa amal perbuatan yang Engkau ridhai dan Engkau janjikan akan membalasnya dengan pahala, saya mohon kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah, wahai Dzat Yang Mempunyai Kebesaran dan Kemuliaan, semoga berkenan menerima amal kami dan semoga Engkau tidak memutuskan harapan kami kepada-Mu, wahai Dzat Yang Maha Pemurah. Dan semoga Allah memberikan rahmat dan kesejahteraan atas penghulu kami Muhammad, Nabi yang Ummi dan ke atas keluarga dan sahabatnya.



Doa Awal Tahun


Bacalah doa ini tiga kali saat kita memasuki tanggal 1 Muharam. Boleh dilakukan selepas maghrib atau pun sesudahnya. Dengan doa ini kita sebagai Mu'min memohon kepada Allah Swt. agar dalam memasuki tahun baru ini kita dapat meningkatkan amal kebajikan dan ketaqwaan.



Artinya:

Dengan menyebut nama Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, beserta keluarga dan sahabatnya. Ya Allah Engkaulah Yang Abadi, Dahulu, lagi Awal. Dan hanya kepada anugerah-Mu yang Agung dan Kedermawanan-Mu tempat bergantung.

Dan ini tahun baru benar-benar telah datang. Kami memohon kepada-Mu perlindungan dalam tahun ini dari (godaan) setan, kekasih-kekasihnya dan bala tentaranya. Dan kami memohon pertolongan untuk mengalahkan hawa nafsu amarah yang mengajak pada kejahatan,agar kami sibuk melakukan amal yang dapat mendekatkan diri kami kepada-Mu wahai Dzat yang memiliki Keagungan dan Kemuliaan. Semoga Allah senantiasa melimpahkan rahmat dan keselamatan kepada junjungan kami Nabi Muhammad SAW, Nabi yang ummi dan ke atas para keluarga dan sahabatnya.



TINGKATKAN AMALAN.JAUHI KEMUNGKARAN.MOGA DIBERI KEKUATAN PADA KITA UNTUK MELALUI KEHIDUPAN YANG MENDATANG...fastabiqul khairat..=)



1 comment: