Friday, December 25, 2009

SURAH LUQMAN:28-34 : kekuasaan dan ilmu ALLAH serta takdirNYA...

Assalamualaikum....

Alhamdulillah, dengan takdir ALLAH, saya berkesempatan dapat ikut usrah di rumah makcik Zan di Taiping sebelum berangkat ke Negeri Sembilan minggu depan, insyaALLAH..

InsyaALLAH, saya teruskan perkongsian usrah yang lepas ya..usrah yang lepas kami tadabbur surah luqman dari ayat 28-34..(31:28-34).mari kita tengok terjemahan ayat2 tersebut..

Terjemahan ayat:

28. (bagi Allah Yang Maha kuasa) soal menciptakan kamu semua (dari tiada kepada ada), dan soal membangkitkan kamu hidup semula sesudah mati, tidak ada apa-apa sukarnya, hanyalah seperti (mencipta dan menghidupkan semula) seorang manusia sahaja. Sesungguhnya Allah Maha Mendengar, lagi Maha Melihat.

29. tidakkah Engkau memerhatikan Bahawa Allah memasukkan malam pada siang dan memasukkan siang pada malam (silih berganti), dan ia memudahkan matahari dan bulan (untuk faedah makhluk-makhlukNya)? tiap-tiap satu dari keduanya beredar untuk suatu masa Yang telah ditetapkan. dan (ingatlah) Sesungguhnya Allah Maha mengetahui Dengan mendalam akan apa Yang kamu lakukan.

30. Bersifatnya Allah Dengan penuh kekuasaan dan Luas ilmu pengetahuan itu kerana bahawasanya Allah Dia lah sahaja Tuhan Yang sebenar-benarnya, dan Bahawa Segala Yang mereka sembah selain dari Allah adalah palsu belaka. dan (ingatlah) Sesungguhnya Allah Dia lah Yang Maha tinggi keadaannya, lagi Maha besar (kekuasaanNya).

31. tidakkah Engkau memerhatikan bahawasanya kapal-kapal belayar di laut Dengan nikmat kurnia Allah, untuk diperlihatkan kepada kamu sebahagian dari tanda-tanda kemurahanNya? Sesungguhnya Yang demikian itu mengandungi keterangan-keterangan dan Bukti (untuk berfikir) bagi tiap-tiap (mukmin) Yang tetap teguh pendiriannya, lagi sentiasa bersyukur.

32. dan (orang-orang Yang tidak bersifat demikian) apabila mereka dirempuh serta diliputi oleh ombak Yang besar seperti kelompok-kelompok awan menyerkup, pada saat itu mereka semua berdoa kepada Allah Dengan mengikhlaskan kepercayaan mereka kepadanya semata-mata. kemudian bila sahaja Allah menyelamatkan mereka ke darat maka sebahagian sahaja di antara mereka Yang bersikap adil (lalu bersyukur kepada Allah serta mengesakanNya). dan sememangnya tiada Yang mengingkari bukti-bukti kemurahan Kami melainkan tiap-tiap orang Yang bersifat pemungkir janji, lagi amat tidak mengenang budi.

33. Wahai sekalian manusia, bertaqwalah kepada Tuhan kamu, dan takutilah akan hari (akhirat) Yang padanya seseorang ibu atau bapa tidak dapat melepaskan Anaknya dari azab dosanya, dan seorang anak pula tidak dapat melepaskan ibu atau bapanya dari azab dosa masing-masing sedikit pun. Sesungguhnya janji Allah itu adalah benar, maka janganlah kamu diperdayakan oleh kehidupan dunia, dan jangan pula kamu diperdayakan oleh bisikan dan ajakan Syaitan Yang menyebabkan kamu berani melanggar perintah Allah.

34. Sesungguhnya di sisi Allah pengetahuan Yang tepat tentang hari kiamat. dan Dia lah jua Yang menurunkan hujan, dan Yang mengetahui Dengan sebenar-benarnya tentang apa Yang ada Dalam rahim (ibu Yang mengandung). dan tiada seseorang pun Yang betul mengetahui apa Yang akan diusahakannya esok (sama ada baik atau jahat); dan tiada seorangpun Yang dapat mengetahui di bumi negeri manakah ia akan mati. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi amat meliputi pengetahuanNya.

Perbincangan ayat:

Keseluruhan ayat di atas menceritakan tentang kekuasaan, ilmu dan kebijaksanaan ALLAH. Setiap apa yang berlaku telah ditetapkan oleh ALLAH. Dia yang ,Maha Mengetahui Lagi Maha Bijaksana..

Ayat 33

ayat ini menjelaskan gambaran yang akan berlaku pada Hari Kiamat. Pada hari itu, digambarkan manusia akan sendiri-sendiri disana nanti. Masing2 dgn amal yang dibawa..manusia tidak akan terlepas dari azab dosa masing-masing. Tiada siapa yang dapat membantu dan menyelamatkan kita melainkan amal soleh yang kita lakukan di dunia. Ibarat seperti dunia adalah tempat kita menanam pokok dan buahnya adalah di akhirat nanti. Jika kita mengharapkan buah atau hasil yang baik, kita perlu menjaga pokok itu dgn sebaiknya. Ia perlu dibaja, disemai dan diberi nutrien yang cukup untuk mendapatkan hasil yang baik. Hah! Nk buah yang baik, kita perlu berusaha untuk jadikan pokok itu baik kan. Begitulah analoginya. Hidup di dunia ini bukan sahaja fokus kepada solat, zikir, puasa dan wirid. Tetapi ibadah itu luas. Kita perlu berusaha untuk mencari Ilmu yang bermanfaat, harta yang halal, isteri yang soleh, anak yang soleh dan badan yang sihat.

Ayat 34

ayat ini menjelaskan mengenai ilmu ALLAH yang sangat luas. Jika kita lihat dalam ayat ini diterangkan tentang ilmu Allah mengenai perkara2 ghaib dan kita wajib percaya kepada perkara-perkara ghaib yang hanya diketahui oleh ALLAH sahaja. 5 perkara yg disentuh di dalam ayat ini dan ia hanyalah dlm pengetahuan ALLAH s.w.t:

1. Hari Kiamat

Kita telah belajar bagaimana gambaran mengenai hari kiamat, tanda2 kecil dan besar ttg kejadian hari kiamat itu. Tetapi bilakah akan berlaku hari kiamat? Itu hanya diketahui oleh ALLAH. Hanya ALLAH sahaja yang berkuasa menentukan bila akan berlakunya hari kiamat..kita perlu yakin dan percaya bahawa hari kiamat itu akan berlaku.

2. Turunya hujan

Turunya hujan telah ditetapkan oleh ALLAH. Kita tidak tahu bila turunnya hujan. Kadang2 bila kita lihat langit gelap, guruh berbunyi.tetapi ia belum tentu lagi hujan akan turun. ALLAH yang berkuasa untuk menurunkan hujan dan bila ia akan turun..

3. Apa yang ada dalam rahim ibu mengandung.

Kejadian dalam ibu bukan tidak sahaja merujuk kepada kejadian bayi. Tetapi ia merangkumi apa yang berlaku dan akan berlaku kelak. Kadang2 kita tak menjangka anak yang dikandung hampir 8 bulan, meninggal dunia jika dizinkan oleh ALLAH. Kita tidak dapat menjangka apa yang berlaku.

4. Apa yang akan berlaku pada hari esok..

Kadang2 kita merancang apa yang akan kita lakukan pada hari esok. Tetapi apa yang kita rancangkan tidak akan berlaku tanpa izin dari ALLAH. Kita sering mendengar, perangcangan Allah itu adalh lebih tepat. Hanya Dia yang tahu apa yang akan berlaku sama ada baik atau buruk.

5. Bila dan dimana kita akan mati.

Ajal maut ditentukan oleh ALLAH. Kita juga tidak tahu bila dan di mana kita akan menemui ajal. Mungkin hari ini, esok atau lusa?

Kedua-dua ayat di atas dapat kita kaitkan dengan kepentingan beriman kepada Hari Akhirat dan Qadar:

Apakah kepentingan beriman kepada hari Akhirat?

1. Sesiapa yang tidak beriman kepada hari Akhirat akan hidup di dunia seperti haiwan. Beriman kepada hari Akhirat membuatkan kita sedar akan tujuan dan hikmah ALLAH menjadikan kita. Kita akan menyedari setiap apa yang kita lakukan hanya kerana ALLAH. Contohnya, harta yang dikumpul. Bagi org yang beriman kepada hari akhirat, dia akan menggunakan harta itu di jalan yang benar dan diredhai ALLAH.

2. Org mukmin yang percaya kpd hari akhirat sedar akan kehidupan di dunia adlh permulaan untuk kehidupan lain yang akan dilalui selepas mati. Dia akan berlumba-lumba untuk membuat kebaikan dan sentiasa membuat amal soleh di dunia sebagai bekalan di akhirat kelak.

3. Orang mukmin yang percaya kpd hari akhirat akan menyekat kita dari melakukan perkara2 yang dimurkai Allah.

Apakah kepentingan beriman kepada takdir?

Setiap apa yang berlaku adalah takdir ALLAH. Takdir Allah ada yang bermanfaat kepada manusia seperti makanan, minuman, kesihatan, dan keamanan dan ada yang memudaratkan kepada manusia seperti lapar, dahaga, letih, takut dan sakit. Kita wajib beriman kepada takdir ALLAH buruk dan baik ini. Apa kesannya bagi org2 yang beriman kepada takdir baik dan buruk ini:

1. Menjadikan seseorg itu tidak takut kpd kpd sesiapa pun kerana kita yakin setiap apa yang berlaku telah ditetapkan oleh ALLAH.

2. Seseorg mukmin yang berpegang kepada takdir yang bersebab menyedari bahawa semua perkara akan berbalik kepada Yang Maha Pencipta. Contohnya, kematian ahli keluarga dan insan yang kita sayang. DIA yang menciptakan kita dan kepada DIA kita kembali. Ada satu doa yang dianjurkan oleh Rasulullah kpd kita apabila berlaku sesuatu musibah..

“Ya Allah, berikanlah kepadaku redha dengan apa yang telah ditetapkan olehMU dan gantikanlah ia dengan yang lebih baik..”


Saya nak bawa satu kisah mengenai Ummu Sulaim, seorang wanita yang tabah dan sabar menghadapi ujian dr ALLAH…

Allah memuliakan seorang anak laki-laki kepada pasangan berbahagia Ummu Sulaim dan Abu Talhah dan diberi nama Abu Umair. Suatu kali burung kesayangan Abu Umair mati sehingga Abu Umair menangis dengan sedih. Saat itu lawatlah Rasulullah shollallahu ‘alaihi wasallam di hadapannya. Melihat kesedihan Abu Umair, Rasulullah segera menghibur dan bertanya, "Wahai Abu Umair apa gerangan yang diperbuat oleh burung kecil?"

Namun takdir Allah memang tak mampu diduga. Allah subhanahu wa ta’ala kembali ingin menguji kesabaran pasangan sabar ini. Tiba-tiba saja, anak kesayangan mereka Abu Umair jatuh sakit sehingga ayah dan ibunya dibuat cemas dan risau. Padahal ia adalah putra kesayangan Abu Thalhah. Jika ia pulang dari pasar, yang pertama kali ditanyakan adalah kesehatan dan keadaan putranya dan ia belum merasa tenang bila belum melihatnya. Tepat pada waktu sholat, Abu Thalhah pergi ke masjid. Tak lama setelah kepergiannya, putranya Abu Umair menghembuskan nafas terakhir.

Ummu Sulaim memang seorang ibu mukminah yang sabar. Ia menerima peristiwa itu dengan sabar dan tenang. Ummu Sulaim lantas menidurkan putranya di atas kasur dan berucap berulang-ulang, "Innaa lillahi wa inna ilaihi rrji’un." Dengan suara berbisik ia berkata kepada sanak keluarganya, "Jangan sekali-kali kalian memberitahukan perihal putranya pada Abu Thalhah sampai aku sendiri yang memberitahunya."

Sekembalinya Abu Thalhah, alhamdulillah, air mata kesayangan Ummu Sulaim telah kering. Ia menyambut kedatangan suaminya dan siap menjawab pertanyaannya.

"Bagaimana keadaan putraku sekarang?"

"Dia lebih tenang dari biasanya." Jawab Ummu Sulaim dengan wajar.

Abu Thalhah merasa begitu letih hingga tak ada keinginan menjenguk putranya. Namun hatinya turut berbunga-bunga mengira putranya dalam keadaan sehat wal’afiat. Ummu Sulaim pun menjamu suaminya dengan hidangan yang istimewa dan berdandan serta berhias dengan wangi-wangian, membuat Abu Thalhah tertarik dan mengajaknya tidur bersama.

Setelah suaminya terlelap, Ummu Sulaim memuji kepada Allah kerana berhasil mententeramkan suaminya perihal putranya, kerana ia menyedari Abu Thalhah telah mengalami keletihan seharian, sehingga ia membiarkan suaminya tertidur lena.

Menjelang subuh, baru Ummu Sulaim berbicara pada suaminya, seraya bertanya, "Wahai Abu Thalhah apa pendapatmu bila ada sekelompok orang meminjamkan barang kepada tetangganya lantas ia meminta kembali haknya. Pantaskan jika si peminjam enggan mengembalikannya?"

"Tidak," jawab Abu Thalhah.

"Bagaimana jika si peminjam enggan mengembalikannya setelah menggunakannya?" "Wah, mereka benar-benar tidak waras," Abu Thalhah menukas.

"Demikian pula putramu. Allah meminjamkannya pada kita dan pemiliknya telah mengambilnya kembali. Relakanlah ia," kata Ummu Sulaim dengan tenang. Pada mulanya Abu Thalhah marah dan membentak, "Kenapa baru sekarang kau beritahu, dan membiarkan aku hingga aku ternoda (berhadas karena berhubungan suami istri)?"

Dengan rasa tabah Ummu Sulaim tak henti-henti mengingatkan suaminya hingga ia kembali istirja dan memuji Allah dengan hati yang tenang.

Pagi-pagi buta sebelum cahaya matahari kelihatan penuh, Abu Thalhah menjumpai Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa sallam dan menceritakan kejadian itu. Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa sallam pun bersabda, "Semoga Allah subhanahu wa ta’ala memberikan barakah pada malam pengantin kalian berdua."

Benar saja Ummu Sulaim lantas mengandung lagi dan melahirkan seorang anak yang diberi nama Abdullah bin Thalhah oleh Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa sallam. Dan subhanallah barakahnya ternyata tak hanya sampai di situ. Abdullah kelak di kemudian hari memiliki tujuh orang putra yang semuanya hafizhul Qur’an. Keutamaan Ummu Sulaim tidak hanya itu, Allah subhanahu wa ta’ala juga pernah menurunkan ayat untuk pasangan suami istri itu dikarenakan suatu peristiwa. Sampai Rasulullah shollallahu ‘alaihi wa sallam menggembirakannya dengan janji syurga dalam sabdanya

"Aku memasuki surga dan aku mendengar jalannya seseorang. Lantas aku bertanya "Siapakah ini?" Penghuni syurga spontan menjawab "Ini adalah Rumaisha binti Milhan, ibu Anas bin Malik."

No comments:

Post a Comment